Forum www.cpzwckafeteria.fora.pl Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Jagodzianki

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.cpzwckafeteria.fora.pl Strona Główna -> Życie codzienne / Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Loonah
:)



Dołączył: 03 Lut 2012
Posty: 2208
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: podkarpackie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 21:11, 25 Cze 2012    Temat postu: Jagodzianki

Jagodzianki
Ciasto:
- 50 dag mąki
- 3 jajka
- 4 dag drożdży
- 2/3 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 25 dag margaryny

Nadzienie:
- jagody
- cukier
- odrobina mąki

Z drożdży, cukru i części mleka zrobić rozczyn. Gdy wyrośnie wlać do przesianej mąki (na stolnicę), dodać 2 jajka, resztę mleka i rozpuszczoną margarynę. Ciasto dobrze wyrobić (długo) i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, wykrawać koła jak na pierogi. Jagody wymieszać z cukrem według uznania oraz mąką i kłaść po około łyżeczce – półtorej na środku koła. Zlepić bardzo dokładnie wszystkie krawędzie formując bułeczki. Ułożyć na blaszce. Gdy wyrosną posmarować pozostałym roztrzepanym jajkiem (lub samym białkiem). Piec na złoty kolor.

Nie podaję temperatury, bo my pieczemy w takim piecyku elektrycznym, który daje stałą temperaturę (nie wiem jaką Neutral ). Optymalna temperatura pieczenia dla ciasta drożdżowego to 180 - 190st. Bułeczki lubią się mimo wszystko rozchodzić, dlatego trzeba chwilkę poświęcić na dokładne sklejenie, choć czasami i to nic nie daje i sok wypływa. Ale smak – wynagradza wszystko Smile Ta odrobina mąki jest po to by gdzieś zatrzymać choć trochę soku – sypiemy na oko, tak żeby lekko oprószyć jagody.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Loonah dnia Śro 23:33, 03 Lip 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.cpzwckafeteria.fora.pl Strona Główna -> Życie codzienne / Kuchnia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island